×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoe zorgen voor meer ventilatie in huis?

Vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben. Neerslag kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn voor lekken en doorslaand vocht. Ook het grondvocht kan oorzaak zijn voor vele vochtproblemen, voornamelijk dan in de vorm van sijpelwater in de kelder, of opstijgend vocht.

Een andere veel voorkomende oorzaak voor vochtproblemen is het gebrek aan ventilatie. In dit artikel gaan we dieper in op hoe ventilatieproblemen ontstaan, wat de gevolgen zijn voor je levenskwaliteit, en hoe je ventilatieproblemen het beste kan oplossen.

In dit artikel:

Hoe ontstaan ventilatieproblemen?

Ventilatieproblemen komen er niet zomaar. Er moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldaan worden opdat ventilatieproblemen zich zouden voordoen.

Te hoge luchtvochtigheid in huis

Te weinig ventilatie wil niet meteen zeggen dat je vochtproblemen zal krijgen. Er moet immers ook een hoge (relatieve) luchtvochtigheidsgraad in huis aanwezig zijn.

Er bestaat immers zoiets als een ideale luchtvochtigheidsgraad in huis. De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis bedraagt tussen de 40% en de 60%. Indien je boven deze waarden zit, dan is de luchtvochtigheid in huis te hoog. Er ontstaat pas echt een groot risico op vochtproblemen vanaf een luchtvochtigheidsgraad van 70%.

Het is normaal dat de luchtvochtigheidsgraad in huis schommelt. Dit is een gevolg van dagdagelijkse handelingen waarbij water wordt gebruikt, zoals het nemen van een douche, het gebruik van de wasmachine en droogkast, of koken.

In elke woning zal de luchtvochtigheidsgraad dus schommelen. Maar het is de bedoeling dat je na een piek je luchtvochtigheidsgraad weer op peil krijgt, en tussen de ideale waarden van 40% tot 60% brengt.

Interessant om weten: de luchtvochtigheidgraad hangt ook af van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer water lucht kan bevatten. In de zomer zal de lucht dus het meeste vocht bevatten in absolute cijfers, maar in de winter is de relatieve luchtvochtigheidgraad (het percentage water in de lucht) dan weer het hoogst.

De luchtvochtigheidsgraad zal dus stijgen als de temperatuur daalt, of als er meer waterdamp in de lucht komt. Indien de relatieve vochtigheidsgraad 100% of zijn dauwpunt bereikt, zal het teveel aan vocht gaan condenseren en zich dus afzetten. De condensatie zal zich eerst voordoen op de koudste plekken, bv. koudebruggen.

Te weinig luchtcirculatie

De luchtvochtigheidsgraad terug op peil brengen doe je door de warme en vochtige lucht aan te zuiveren door droge lucht. Dit doe je door je woning te voorzien van luchtcirculatie.

Indien er geen luchtcirculatie in huis is, dan zal de vochtige lucht blijven hangen, en zal het vocht zich op de muren afzetten. Met allerlei vochtproblemen op de muren en op het plafond tot gevolg.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Gevolgen van ventilatieproblemen

De gevolgen van ventilatieproblemen zijn heel divers, en kunnen tot uiting komen op verschillende manieren. Er kunnen zowel gevolgen optreden wat betreft je huis als wat betreft je eigen gezondheid.

Schimmel

Het meest courante gevolg van een gebrek aan ventilatie in huis, is de ontwikkeling van schimmel. Schimmelplekken komen het vaakst te voorschijn in hoeken en naden, bij voorkeur waar het muur en het plafond elkaar raken.

Schimmelplekken zijn eenvoudig te verwijderen, maar indien je het achterliggende probleem niet aanpakt, zullen ze na verloop van tijd steeds terugkomen. Schimmel verwijderen is dus enkel de symptomen aanpakken, maar niet de oorzaak.

Bekijk een uitgebreid stappenplan voor het verwijderen van schimmel.

Zwammen

Nog zo’n liefhebber van warme en vochtige ruimte zonder ventilatie, is de huiszwam. Deze is een stuk gevaarlijker dan de schimmelvlekken, aangezien ze ook de draagconstructies van je huis kunnen aantasten.

Huiszwammen komen het vaakst voor in kelders en kruipruimtes, maar ze kunnen zeker ook op andere plaatsen voor komen.

Ze zijn heel gevaarlijk, aangezien ze al het vocht zuigen uit de houten constructies waarop ze zich nestelen. Hierdoor worden ze droog en zwak. Hoewel ze vaak ontstaan op houten elementen, kunnen ze ook richting beton en andere materialen groeien.

Huiszwammen zijn ook heel ‘besmettelijk’. Ze bevatten sporen die heel makkelijk in het rond kunnen vliegen. Deze sporen kunnen later uitgroeien tot nieuwe huiszwammen. Vergelijk het met bloemen die hun zaadjes in het rond strooien.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het bestrijden van huiszwammen.

Ongedierte

Niet enkel schimmels en zwammen zijn ongewenste gasten in huis bij te hoge luchtvochtigheid, ook andere soorten ongedierte durven je wel eens een bezoekje brengen. Denk maar aan pissebedden of zilvervisjes. Ze komen ineens met velen, en het is heel moeilijk om hen weer het huis uit te krijgen, zeker indien je de oorzaak van hun komst niet hebt aangepakt.

Het is belangrijk om hen zo snel mogelijk uit het huis te krijgen, aangezien ze allergenen verspreiden in huis, wat dan weer aanleiding geeft tot gezondheidsklachten.

Lichte ongemakken in huis

Een vochtige omgeving zorgt voor lichte ongemakken in huis. Vooral de muren zullen hinder ondervinden van een te hoge vochtigheidsgraad in huis, en het condensatievocht dat zich afzet op de muren.

Enkele voorbeelden van schade die veroorzaakt kan worden door condensatievocht, zijn het loskomen van het behang, en het afbrokkelen van de bepleistering op de muur.

Slecht binnenklimaat

Een slechte luchtcirculatie zorgt na verloop van tijd voor een slecht binnenklimaat. Je huis zal muf gaan ruiken, wat uiteraard niet aangenaam is wanneer er gasten over de vloer komen.

Bovendien zal je slechte binnenklimaat na verloop van tijd gaan lijden tot gezondheidsproblemen.

Gezondheidsproblemen

Misschien nog erger dan alle andere gevolgen die hier al beschreven werden, zijn de gevolgen van slechte ventilatie op je gezondheid. Dit kan tot uiting komen op verschillende manieren.

Ademhalingsproblemen en infecties aan de luchtwegen zijn de vaakst voorkomende klachten als gevolg van een slecht binnenklimaat en de bijbehorende vochtproblemen. Deze gezondheidsproblemen kunnen zelfs verder vergroten tot astma-problemen.

Dit zijn geen gezondheidsproblemen die even snel weer weg gaan als ze komen. Sommige van deze klachten kunnen voor gezondheidsproblemen op lange termijn zorgen.

Andere veel gehoorde klachten bij vochtproblemen als gevolg van een slechte ventilatie, zijn hoofdpijn en vergelijkbare irritaties.

Ook klachten met betrekking tot allergieën komen uiteraard vaak voor.

Een vochtigere omgeving zorgt ook voor een verhoging van de microbenverspreiding in huis. Je hebt met andere woorden veel meer kans om ziek te worden in een vochtigere omgeving.

Vochtproblemen door slechte ventilatie oplossen

Vochtproblemen als gevolg van een gebrek aan ventilatie kunnen uiteraard maar op één manier opgelost worden: meer ventileren! Vaak is het voldoende om bijvoorbeeld na het douchen het raam zo’n 15 minuutjes open te zetten, om al heel wat ventilatieproblemen te vermijden.

Maar dit is niet in elke situatie mogelijk. Ten eerste kunnen er ruimtes zijn waar geen mogelijkheid is om ramen open te zetten. Er zijn bijvoorbeeld nogal wat kelders waar geen natuurlijk weg naar buiten is.

Ten tweede moet er een goede balans gevonden worden tussen voldoende ventileren, en het laag houden van de verwarmingskosten. De laatste jaren lag de focus op de overheid vooral op het stimuleren van het aanbrengen van isolatie, om energiekosten te vermijden. Maar hoe beter een woning geïsoleerd wordt, en hoe meer men luchtdicht gaat bouwen om warmteverlies te vermijden, hoe minder natuurlijke ventilatie en luchtcirculatie in een woning. Er moet dus ook een goede balans gevonden worden tussen isoleren van een woning, en ventileren van een woning.

Laten we eens kijken hoe je ventilatieproblemen concreet kan oplossen.

Muurventilatoren

De eerste oplossing is misschien wel de meest eenvoudige oplossing. Een kleine ventilator die je aan de muur of aan het plafond kan bevestigen. Een muurventilator is klein, goedkoop, en makkelijk te installeren.

Er bestaan verschillende soorten ventilatoren. De meeste eenvoudige ventilator is de gewone muurventilator, die je bevestigt aan de muur, en waaraan geen afvoerslang is gevestigd. De ventilator vormt als het ware de poort naar de buitenlucht.

Voorts kan je ook kiezen voor ventilatoren met afvoerslang, voor ruimtes die niet meteen met de buitenlucht verbonden zijn, of ventilatoren die tussen twee stukken afvoerslang kunnen bevestigd worden. Deze laatste ventilatoren bieden vooral een voordeel op esthetisch vlak.

Luchtontvochtiger

Een andere manier om de binnenlucht te ontvochtigen, is uiteraard het aanschaffen van een luchtontvochtiger. Dit toestel is speciaal ontworpen om binnenruimtes te ontvochtigen, en aan te zuiveren met droge lucht.

Ook hier heb je de keuze uit een brede waaier aan toestellen. Veel zal afhangen van de oppervlakte van de ruimte die je wil ontvochtigen. Ook je huidige vochtigheidsgraad en je ideale vochtigheidsgraad spelen een rol in je keuze voor een geschikt toestel.

Ventilatiesystemen

De meest efficiënte manier om je huis te verluchten is echter het installeren van een volledig ventilatiesysteem. Zeker in nieuwbouwwoningen of in grote renovatieprojecten is dit het meest ideale systeem.

In nieuwbouwwoningen en recent gerenoveerde woningen wordt immers vaak de nadruk gelegd op het goed isoleren van de woning. Het wordt financieel gestimuleerd door de overheid, en mensen die bouwen worden constant herinnerd aan het belang van goede isolatie.

Maar hoe beter geïsoleerd wordt, hoe minder natuurlijke ventilatie in de woning. Alles wordt immers luchtdicht gebouwd.

Er moet dus ook voldoende aandacht zijn voor ventilatie in de woning, om een gunstig binnenklimaat te kunnen blijven behouden. Daarom is de installatie van een volledig ventilatiesysteem wenselijk.

Er zijn vier soorten ventilatiesystemen: A, B, C en D.

Ventilatiesysteem A

Bij ventilatiesysteem A gebeurt toevoer en afvoer van lucht steeds op natuurlijke wijze. Er wordt een ventilatierooster geplaatst, meestal in het raam, waarlangs verse buitenlucht wordt aangevoerd. De vervuilde binnenlucht wordt dan weer afgevoerd via een verticaal kanaal, bijvoorbeeld een schouw.

Het voordeel van dit systeem is dat het redelijk makkelijk te plaatsen is, ook bij bestaande woningen. Nadeel is dat je bij dit systeem afhankelijk bent van het weer (niet ideaal bij mistig of winderig weer). Ook is het esthetisch het minst aantrekkelijke systeem.

Ventilatiesysteem B

Bij ventilatiesysteem B wordt natuurlijke ventilatie gecombineerd met een mechanisch ventilatiesysteem. De aanvoer van verse buitenlucht gebeurt op mechanische wijze via een ventilator, terwijl de afvoer van vervuilde binnenlucht via ventilatieroosters op trekkende schouwen verloopt.

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C is het omgekeerde van ventilatiesysteem B. Bij ventilatiesysteem C gebeurt de aanvoer op natuurlijke wijze via een ventilatierooster, terwijl de afvoer van vervuilde lucht op mechanische wijze gebeurt via een ventilator.

Net zoals de andere systemen hebben ook ventilatiesystemen B en C zo hun voordelen en nadelen. Het voordeel is natuurlijk dat je binnenlucht constant gezuiverd wordt met verse buitenlucht, wat de vochtigheidsgraad binnenshuis op peil houdt. Bovendien zijn deze systemen nog steeds relatief makkelijk te plaatsen, ook bij bestaande woningen.

Het nadeel van zowel ventilatiesysteem B als ventilatiesysteem C is dat ze door de constante toevoer van verse buitenlucht soms voor een vervelend tochtgevoel kunnen zorgen, zeker op winderige dagen. Bovendien verbruiken ze vrij veel energie door de ventilatoren. Ventilatiesysteem C heeft als bijkomend nadeel dat het ventilatierooster ook een natuurlijke ingang kan zijn voor stof, spinnen en ongedierte.

Ventilatiesysteem D

Bij ventilatiesysteem D gebeuren zowel toevoer als afvoer van lucht op mechanische wijze. Verse buitenlucht wordt toegevoerd via regelbare toevoermonden, en ook de afvoer van vervuilde lucht gebeurt via een ventilator.

Hoewel dit systeem het duurst is, en het meest complex om te installeren, heeft dit toch heel wat grote voordelen. Vaak wordt de toegevoerde buitenlucht meteen gefilterd, wat de kwaliteit van de aangevoerde lucht alleen maar verhoogd. Bovendien is er weinig onderhoud nodig bij dit systeem. Zo moeten enkel de filters af en toe gereinigd worden.

Kies je voor balansventilatie met warmteterugwinning, dan zal bovendien de warmte uit de afgevoerde lucht gefilterd worden, en terug worden toegevoegd aan de aangevoerde buitenlucht. Hierdoor verlies je geen warmte, en zal je dus energie besparen.

Verdere ventilatieproblemen vermijden

Vooraleer je een omvangrijk ventilatiesysteem laat plaatsen, willen we je toch al enkele eenvoudige tips geven, die verdere ventilatieproblemen kunnen verwijden. Het gaat vaak om kleine veranderingen in je gewoontes, die al een groot verschil kunnen maken.

Neem deze tips dus zeker in acht indien je kampt van ventilatieproblemen en condensatievocht:

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Premies voor vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen