×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Muren injecteren tegen opstijgend vocht: stappenplan, premies en richtprijzen

Je woning kan te lijden hebben onder verschillende soorten vochtproblemen. Elk van deze vochtproblemen vraagt een andere behandeling. Het is dus belangrijk om bij elk vochtprobleem de juiste analyse te maken.

Eén van de meest gebruikte behandelingen tegen vochtproblemen is het injecteren van muren. Met het injecteren van muren wil men vooral opstijgend vocht tegengaan.

muren injecteren

In dit artikel:

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen. Op onze pagina omtrent opstijgend vocht vind je een uitgebreide beschrijving en de meest gebruikte oplossingen voor dit vochtprobleem. Maar aangezien het ook in deze context belangrijk is, komen we er hier even op terug.

Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater wordt opgezogen door de muren van je woning. Je muren gedragen zich dus eigenlijk zoals een spons, die het grondwater onder de muren in zich opnemen. Hoeveel grondwater wordt opgenomen door de muren, hangt af van de porositeit van die muren.

Opstijgend vocht kan bij nieuwe woningen voorkomen, maar komt toch vooral bij oudere en slecht gebouwde woningen voor. Deze woningen hebben vaak niet de voorzorgsmaatregelen gekregen om opstijgend vocht te voorkomen. Bovendien zijn muren vaak poreus, waardoor ze extra veel vocht opnemen.

Aangezien opstijgend vocht van onder uit naar boven opstijgt, is het ook een makkelijk te herkennen vochtprobleem. Bevinden de vochtplekken zich dicht bij de grond, doorgaans op max. een meter hoogte, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met opstijgend vocht.

opstijgend vocht


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Waarom muren injecteren?

Opstijgend vocht bestrijden doe je door ervoor te zorgen dat het vocht niet meer in de muren kan opstijgen. Je moet dus een soort van barrière creëren in de muur, die het vocht belet om verder in de muur op te stijgen.

Deze barrière creëren kan je doen door een injectiegel in de muur te injecteren, die in de muur uitzet en de poreuze gaten in de muur opvult.

Hoewel het injecteren van een emulsiegel een vrij eenvoudige en voor de hand liggende oplossing is, is het eigenlijk nog maar een relatief nieuw concept. Vooral de ontwikkeling van de moderne gel-technologie, heeft deze oplossing mogelijk gemaakt.

Er zijn talloze voordelen verbonden aan deze technologie. De injectiegels van hoge kwaliteit vergen geen gebruik van druksystemen. Ze worden immers drukloos aangebracht in de mortellaag van de muur. Bovendien hoef je geen overvloedig gebruik te maken van vloeistoffen zoals water, parrafine of white spirit. Een injectiegel bestaat immers uit een hoge concentratie aan actieve stof onder de vorm van een emulsie. Deze maakt gebruik van het al in de muur aanwezige water om zich door diffusie in de muur te verspreiden.

Dit maakt het injecteren van muren een heel gebruiksvriendelijke én milieuvriendelijke oplossing.

muren injecteren

Een ander voordeel van goede injectiegels is de ingebouwde trage polymerisatie die ervoor zorgt dat de gel zich maximaal uitzet in de muur. Vaak is de waterafstotende laag pas ongeveer 3 weken na de injectie gevormd. Dit geeft de gel de kans is zich maximaal uit te zetten in de muur.

Na de injectie bevindt de gel zich gedurende zo’n 12 uur in een dampfase. In deze fase zal de uitdamping van het aanwezige silaan ervoor zorgen dat alle omringende materialen een waterafstotende eigenschap krijgen, zelfs wanneer deze materialen niet rechtstreeks in aanraking zijn gekomen met de gel.

Tot slot hebben goede injectiegels ook de eigenschap dat ze niet schiften, goed homogeen blijven en goed verwerkbaar blijven. Dit zorgt ervoor dat goede injectiegels in bijna elk materiaal ingezet kunnen worden, zoals baksteen over natuursteen, tot zelfs cellenbeton.

Zelf muren injecteren – Stappenplan

Indien je een beetje handig bent aangelegd, dan kan je je muren makkelijk zelf injecteren. Toch dien je met een aantal dingen rekening te houden. Daarom raden we je aan om dit stappenplan goed door te nemen.

Voorbereiding

Zoals elke klus begin je met een goede voorbereiding. Beginnen doe je steeds met de vraag of het injecteren van muren wel de juiste oplossing is. Maak dus eerst een grondige analyse van het vochtprobleem, door de juiste metingen uit te voeren. Een vochtmeting kan je doen door middel van radiofrequentiemetingen, of door middel van een weging van boorstalen in combinatie met een zoutanalyse.

Heb je inderdaad last van opstijgend vocht, dan begin je met het voorbereiden van de muur. Alle aangetaste pleister verwijder je best van de muur. Ga hierbij tot 50 cm boven de aangetaste zone. Ook andere zaken zoals plinten en lambrisering verwijder je van de muur.

Hou er ook rekening mee dat je werkt met een injectiegel die in de muur moet geïnjecteerd worden. Ook al zal je weinig gebruik moeten maken van water of solventen als white spirit, de kans op vlekken is reëel, waardoor je best een beschermende folie op de vloer aanbrengt.

Gaten boren

Nadat de muur volledig geprepareerd is, kan je beginnen met het boren van de gaten. Wat de diameter betreft, kies je best voor minimaal 10 mm en maximaal 14 mm. Idealiter werk je met een diameter van 12 mm. Hou een afstand van 10 à 12 cm tussen de gaten.

Hoe diep je moet boren hangt af van de muurdikte. Heeft de muur een dikte van 30 cm, dan boor je een gat van ongeveer 27 cm diep.

Belangrijk is dat de gaten perfect horizontaal geboord worden. Een goed functionerend waterafstotend vochtscherm hoort immers perfect horizontaal te zijn.

muren injecteren

Muren injecteren

De gaten zijn geboord, nu kan je beginnen met de muren te injecteren. Gebruik hiervoor een speciale injectienaald, die het inbrengen van de gel vergemakkelijkt.

Deze injectienaald breng je in de muur in, tot helemaal tegen het einde van het geboorde gat. Terwijl de injectiegel wordt geïnjecteerd, trek je de spuitmond geleidelijk aan terug, zodat het gat zich volledig vult met de gel. Stop bij ongeveer 1 cm van het muuroppervlak.

Je mag de boorgaatjes vervolgens dichtstoppen, maar doe dit best heel oppervlakkig. De gel zal zich immers van zichzelf uitzetten, waardoor die het meest van het werk zelf zal opknappen.

muren injecteren

De geïnjecteerde muur herbepleisteren

Als gevolg van het opstijgend vocht kunnen hoge concentraties hygroscopische zouten in de muur voorkomen. Het injecteren van gels kunnen het vocht in de muur doen opdrogen, het zout blijft echter wel in de muur zitten. Deze zouten kunnen zelf terug vocht beginnen opnemen in de muur. En ze kunnen bovendien terug richting het muuroppervlak manoeuvreren, en het (nieuwe) pleisterwerk beschadigen. Dit is uiteraard iets waarmee we rekening moeten houden wanneer het de geïnjecteerde muur terug willen bepleisteren.

Het nieuwe pleisterwerk moet daarom voldoen aan drie belangrijke voorwaarden.

  1. Verhinderen dat resterend vocht en de achtergebleven zouten zich naar het muuroppervlak kunnen doorzetten.
  2. Verhinderen dat de achtergebleven zouten in de muur verder vocht blijven opnemen.
  3. Het risico op condensatie op het nieuw afgewerkte muuroppervlak tot een minimum verkleinen.

Om een besmette en behandelde muur te herbepleisteren, heb je gelukkig verschillende mogelijkheden.

Zelf injecteren, of laten doen door een specialist?

Indien je het stappenplan hebt doorlopen, kan het misschien allemaal heel eenvoudig lijken. Maar vergis je niet, een klein foutje kan ervoor zorgen dat de hele behandeling zijn gewenste effect mist. En dat zou natuurlijk zonde zijn van de tijd en de moeite. Bovendien kan een geïnjecteerde muur niet meer ongedaan gemaakt worden. Je hebt dus slechts één kans om het goed te doen.

muren injecteren

Indien je de werken laat uitvoeren door een erkend specialist, dan betaal je slechts 6% BTW.

Een vochtspecialist laten komen geeft je alleszins meer garantie op het gewenste resultaat. Bovendien wordt het ‘grote’ prijsverschil steeds minder een doorslaggevend argument. Want het totale prijsverschil tussen zelf doen of laten doen bedraagt in de meeste gevallen slechts 20%.

Hoe dit komt? Voornamelijk door de lage BTW die je moet betalen indien je de werken laat uitvoeren door een specialist. Je betaalt immers slechts 6% BTW. Let wel op dat je woning minstens 10 jaar oud moet zijn, indien je wil genieten van dit verlaagd BTW-tarief. Andere woningen betalen 21% BTW.

Muren injecteren of onderkappen

Muren injecteren is één van de meest toegepaste behandelingen tegen opstijgend vocht. Het grote nadeel van deze oplossing is echter dat het slechts een deel van het probleem behandelt. Door gel in de muur te injecteren, vorm je als het ware een waterkerende barrière in de muur ter hoogte van de injecties. Onder het injectieniveau blijft het probleem dus nog steeds bestaan.

De oorzaak van opstijgend vocht ligt immers onder de grond, waar het grondvocht door de muren wordt opgezogen. Een meer doeltreffende methode om opstijgend vocht tegen te gaan, is door het contact tussen grondvocht en muren weg te nemen. Dit kan je doen door de muren te onderkappen.

Muren onderkappen is een efficiënte, maar zeer arbeidsintensieve en dure methode. Bovendien is het niet in elke situatie een haalbare oplossing. Om deze methode te kunnen toepassen, moet de muur immers langs beide zijden bereikbaar zijn.

Bijkomend nadeel is dat er een sterke statische verstoring van het gebouw veroorzaakt wordt. Je woning komt immers ‘los’ te staan op de fundering. Ook is onderkapping ongeschikt bij dikke muren, spouwmuren, breuksteen en onstabiel metselwerk.

Prijs voor het injecteren van muren

Een vraag die vaak terugkomt, is natuurlijk: “Hoeveel kost het injecteren van muren?”. Uiteraard hangt dit af van vele verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de te behandelen oppervlakte. Een kleine muur behandelen zal uiteraard veel goedkoper zijn dan je hele woning onder handen nemen.

muren injecteren

Je moet er steeds rekening mee houden dat het injecteren van muren slechts één enkele stap is in het behandelingsproces van opstijgend vocht. Aangetast pleisterwerk moet verwijderd worden, en er moet nieuw pleisterwerk worden aangebracht dat bovendien bestand is tegen zouten die achterblijven in de muur. Vaak zijn dit de grootste kostbepalers.

Dat is ook te merken indien we de richtprijzen erbij nemen. Voor het injecteren van een muur mag je rekenen op prijzen vanaf 800 €. Dit is inclusief de verplaatsingskost.

De complete behandeling van A tot Z, dus inclusief afwerking met nieuw pleisterwerk, heeft een richtprijs van 3.500 € tot 5.000 €. Wil je graag de hele woning laten behandelen, dan bedraagt de richtprijs tussen de 7.500 € en de 15.000 €.

Wil je graag zelf aan de slag, dan dien je uiteraard wel de nodige producten aan te kopen. Reken hier op een kostprijs van zo’n 60 € per lopende meter.

Premies voor het injecteren van muren

De kostprijs voor de behandeling van opstijgend vocht kan dus hoog oplopen, en dus komt meteen een andere vraag op: “Kunnen we een premie krijgen voor de behandeling tegen opstijgend vocht?”.

Wel, hier hebben we zowel goed nieuws als slecht nieuws. Het goede nieuws is dat er inderdaad een premie voor vochtbestrijding verkregen kan worden. De premie voor vochtbestrijding valt immers onder de Vlaamse Renovatiepremie. Het slechte nieuws is dat je aan een aantal strenge voorwaarden moet voldoen. Laten we deze eens snel overlopen.

De hoogte van de premie hangt uiteraard af van het factuurbedrag. Er zal nooit een premie hoger dan 10.000 € uitgekeerd worden. Ook zal het premiebedrag zelden hoger zijn dan 20 à 30% van de goedgekeurde facturen.

Conclusie

Dit is een lijvig artikel geworden, maar het is dan ook belangrijk dat je het injecteren van muren correct aanpakt. Nog eens alle aandachtspunten op een rij:

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Premies voor vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen