×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Kelderdrainage tegen sijpelwater: stappenplan, premies en richtprijzen

Vocht en kelders , het is helaas een combinatie die uitstekend samengaat. Indien de onderste vloerplaat van de kelder zich onder het niveau van het grondvocht bevindt, dan heb je zo goed als zeker te maken met opstijgend grondvocht. Maar ook in de andere gevallen kan je last krijgen van een vochtige kelder. Sijpelwater, dat ontstaat wanneer regenwater in de grond doorsijpelt, kan de muren van de kelder binnendringen, wat ook voor vochtige keldermuren zorgt.

In dit artikel:

Er zijn doorgaans verschillende manieren waarop je een vochtige kelder kan aanpakken. De methode hangt af van de oorzaak van de vochtproblemen. Vaak zal men kiezen voor kelderdichting, of bekuiping van de kelder, om een kelder op een duurzame manier vochtvrij te maken. Maar indien de druk van het grondvocht of sijpelwater te hoog is, zal men kiezen voor een kelderdrainage.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het uitvoeren van een kelderdichting.

Afhankelijk van de plaats van de vochtproblemen, kan je kiezen voor een randdrainage, vloerdrainage of wanddrainage. Elk van de drie methodes vereist een eigen aanpak.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Randdrainage

Randdrainage past men toe wanneer het vocht de kelder binnendringt via de kimnaad van de muren, oftewel de plaats waar de muren en de vloer elkaar raken. Vaak is dit het geval wanneer je een betonnen vloer hebt, en muren in baksteen.

randdrainage

De kimnaad in de kelder is een typische plek waarlangs vocht de kelder kan binnensijpelen. Dit komt omdat veel kelders een betonnen vloerconstructie hebben, terwijl de muren in baksteen zijn gebouwd. Betonnen vloeren kunnen zich niet goed hechten aan bakstenen muren, waardoor de kimnaad, de plek waar de vloer en de muur elkaar kruisen, niet volledig waterdicht is. Aangezien het vocht niet door de betonnen vloer geraakt, zal het zich dus een weg banen naar de naden.

Bij randdrainage zal men een soort van goot van waterdicht cement metselen, waar al dit vocht verzameld zal worden. De goot zal aangemaakt worden aan de binnenkant van de buitenmuren, aangezien het deze muren zijn die zullen te lijden hebben onder het binnenkomend sijpelwater. Is er een kruising met andere binnenmuren, dan zal men die doorgaans doorslijpen, aangezien het drainagekanaal uit één enkel geheel moet kunnen bestaan.

kelderdrainage

Via deze goot wordt het vocht uiteindelijk afgeleid naar een put, van waaruit het naar een afvoerkanaal gepompt wordt, zoals bijvoorbeeld de riool. Meestal bevindt de put of cilinder zich op het laagste niveau, zodat het sijpelwater via het drainagekanaal een neerwaarts traject kan afleggen naar de put. De put is dikwijls voorzien van een sensor, die meet wanneer de put vol begint te raken en het water dus weggepompt moet worden.

randdrainage

Randdrainage kan enkel worden toegepast wanneer je een waterdichte betonvloer hebt. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld een bakstenen keldervloer niet in aanmerking komt voor een systeem van randdrainage. Dit komt omdat baksteen een poreus materiaal is, waardoor sijpelwater ook via de vloer naar boven kan komen. Is de vloer poreus en laat het water door, dan is vloerdrainage de juiste optie.

Vloerdrainage

In sommige gevallen is een randdrainage niet genoeg, aangezien het grondwater ook via de vloer de kelder komt binnen gesijpeld. Dit is met name het geval bij poreuze vloeren, zoals vloeren bestaande uit baksteen.

Komt het grondwater ook via de vloer binnen gesijpeld, dan is randdrainage alleen niet voldoende, en zal je na verloop van tijd toch met vochtproblemen te maken krijgen. In dat geval is vloerdrainage de beste oplossing.

vloerdrainage

Bij vloerdrainage hanteert men hetzelfde principe als bij de randdrainage. Via noppenfolie of een noppenmembraan zullen kanaaltjes worden aangelegd in de vloer, die het grondvocht naar een verzamelput zullen leiden. Vanuit deze verzamelput zal het vocht naar het afvoerkanaal worden gepompt.

Het noppenfolie is vaak van zeer sterk materiaal, dat het vocht via kanaaltjes op duurzame manier kan afvoeren. De stroken noppenmembraan worden netjes naast elkaar op de vloer gelegd. Om te voorkomen dat insijpelend grondwater tussen de stroken heen kan doordringen, worden de naden tussen twee stroken noppenmembraan afgeplakt met waterdichte tape. Ook aan de zijkanten wordt best een waterdichte tape geplakt, om er zeker van te zijn dat binnenkomend sijpelwater wel degelijk het traject via de kanaaltjes in het noppenmembraan volgt.

Vooraleer begonnen kan worden met het leggen van de nieuwe vloerplaat, moet eerst nog een afvoerput geboord worden. Net zoals bij randdrainage doe je dit op het laagste punt van de kelder, zodat het sijpelwater op een natuurlijke manier naar de afvoerput kan vloeien.

Ook hier is de afvoerput voorzien van een sensor die een afvoerpomp in gang zet wanneer de put zich gevuld heeft met water.

vloerdrainage

Bovenop dit noppenmembraan komt dan een nieuwe vloerplaat, die door het noppenmembraan van vocht bespaard blijft. Aangezien je oude vloer poreus is (de reden waarom je dit hele proces moet ondergaan), mag je uiteraard niet dezelfde fout maken. De nieuwe vloer is bij voorkeur een vezelrijke betonvloer van 7 tot 10 cm dik. Dit maakt de kans nagenoeg nihil dat sijpelwater zich door de vloer een weg naar boven kan wanen.

Bovendien geeft dit de nieuwe vloerplaat een groot gewicht, wat het noppenmembraan mooi op zijn plaats houdt.

Ziezo, de nieuwe vloer is nu klaar, en bestand tegen insijpelend grondwater van onderuit. Je beschikt nu over een droge vloer, en dat kan de eerste stap zijn op weg naar een nieuwe leefruimte in de kelder.

Wanddrainage

Vocht kan niet enkel via de vloer of via de naden de kelder binnendringen, maar soms ook via de wanden van de kelder. In sommige gevallen kan dit opgelost worden door een bekuiping van de kelder, maar indien de druk van het grondvocht te hoog is, dan is een andere oplossing nodig. Wanddrainage kan dan een goede optie zijn.

kelderdrainage

Net zoals bij vloerdrainage zal een noppenmembraan worden aangebracht aan de wanden. Deze is voorzien van kanaaltjes, die infiltrerend vocht laat afvloeien naar een verzamelput. Voor dit membraan zal een nieuwe wand worden aangebracht dit wordt beschermd tegen vocht door het noppenmembraan. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gyproc-platen gebruiken, die je dan verder kan afwerken met pleisterwerk en eventueel behang of schilderwerk.

Aangezien het vocht ook via de vloer afgevoerd zal moeten worden, zal wanddrainage steeds in combinatie zijn met vloerdrainage. Er zal dus niet enkel een nieuwe wand worden aangebracht, maar ook een nieuwe vloerplaat. Om deze reden noemt met deze methode ook wel eens de box-in-box methode. Je bouwt als het ware een nieuwe kelder in je oude kelder.

Dankzij de drie soorten drainagesystemen hou je insijpelend grondwater buiten je kelder, aangezien het water steeds achter het noppenmembraan blijft. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe wanden en vloer, die je over het noppenmembraan aanbrengt, perfect droog blijven. Het laat je zelfs toe om van je kelder een nieuwe leefruimte in huis te maken, bijvoorbeeld een hobbykamer of speelkamer.

wanddrainage

Kelderdichting of kelderdrainage?

Je hebt ondertussen al door dat kelderdrainage vaak geen klein werkje is. Er komen hoe dan ook breekwerken aan te pas, want je vloer of wanden moeten voorzien worden van een noppenmembraan. Bovendien moet er een afwateringssysteem komen, die ervoor zorgt dat het opgevangen grondwater netjes naar de riool wordt afgevoerd.

Voor je hieraan begint, moet je je er dus goed van vergewissen of kelderdrainage de juiste methode is. Soms kan je een kelder waterdicht maken via kelderdichting, of door het simpelweg dichten van enkele lekken. Raadpleeg dus steeds een vochtspecialist die de juiste diagnose kan stellen.

kelderdichting

Wat is de prijs van kelderdrainage?

Ingrijpende werken, dat betekent meestal ook een hoge kostprijs. Het is een reden voor sommige mensen om de werken uit te stellen, terwijl dit in vele gevallen helemaal geen optie is. Je mag immers niet blind blijven voor vochtproblemen in de kelder, aangezien het de stabiliteit van je woning in gevaar brengt.

De prijs van kelderdrainage hangt uiteraard af van het type werken dat uitgevoerd moet worden. Gaat het om een eenvoudige randdrainage, dan zal de prijs nog meevallen in vergelijking met de andere systemen.

Ook vloerdrainage kan meevallen qua prijs, indien de oppervlakte niet al te groot is. Moeten zowel de wanden als de vloer een drainagesysteem krijgen, dan spreekt het voor zich dat de prijs het hoogst zal zijn. In dit geval moeten immers zowel vloer als muren een drainagesysteem krijgen. In dat geval kan de kostprijs oplopen tot boven de 10.000 €.

Kan ik kelderdrainage zelf uitvoeren?

Hoewel kelderdrainage duur kan zijn, raden we toch aan de werken te laten uitvoeren door een specialist.

Nu je een idee hebt van hoeveel het kan kosten, speel je misschien wel met het idee om de werken zelf uit te voeren. Kan het? Ja! Is het een goed idee? Nee!

Kelderdrainage is een omvangrijk werk, waar je veel tijd en moeite in steekt. Bovendien heb je geen mogelijkheid om fouten te maken. Je kan het immers maar één keer uitvoeren. Maak je toch fouten, dan moet je helemaal opnieuw beginnen, en dat kan je opzadelen met een grote financiële kater.

Roep je de hulp in van een specialist, dan heb je de zekerheid dat het werk van de eerste keer juist is uitgevoerd. Bovendien krijg je er van de specialist de nodige expertise gratis bij. Hij kan je immers nog enkele tips geven over hoe je de werken best aanpakt.

Dus hoewel kelderdrainage vaak een dure aangelegenheid is, raden we je toch aan de werken steeds te laten uitvoeren door een specialist.

Kan ik een premie krijgen voor kelderdrainage?

Kelderdrainage kan duur zijn, dat hebben we hierboven kunnen lezen. Maar er is ook goed nieuws. Er zijn immers premies te verkrijgen.

Vlaamse renovatiepremie

Want voldoe je aan de voorwaarden, dan kan je eventueel wel een premie krijgen van de Vlaamse Overheid, die je totale kosten wat kunnen verlichten.

Ingrijpende werken die gericht zijn op vochtbestrijding in en om het huis, vallen onder de Vlaamse renovatiepremie, die de Vlaamse Overheid uitkeert aan iedereen die verbeteringswerken aan zijn huis wil uitvoeren. Kelderdrainage valt dus ook onder de Vlaamse renovatiepremie.

Om in aanmerking te kunnen komen voor het verkrijgen van de premie, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit zijn een aantal van deze voorwaarden:

Hoeveel de premie bedraagt, hangt onder andere af van de totale kostprijs van de werken. Hoe dan ook zal de premie nooit meer dan 10.000 € bedragen. Meestal bedraagt de premie maximaal 20 tot 30% van het totale factuurbedrag.

Gemeentelijke premies

Indien je geluk hebt, kan je naast de Vlaamse Renovatiepremie ook nog aanspraak maken op een gemeentelijke premie. Er zijn immers wel een aantal gemeenten die ook nog een premie uitreiken voor werken omtrent vochtbestrijding.

Of jouw gemeente ook een premie uitkeert, en hoeveel deze dan bedraagt, dan kan je nog het best bekijken op de website van de gemeente. Daar vind je doorgaans de meest recente informatie, alsook de voorwaarden voor het verkrijgen van de premie.

kelderdrainage

Conclusie

Kelderdrainage is een ingrijpend werk dat een redmiddel kan zijn wanneer kelderdichting of bekuiping van de kelder niet volstaat. Het is vaak een heel dure aangelegenheid, waardoor je best op voorhand eerst met de specialist overlegt of dit wel de juiste oplossing is.

Afhankelijk van waar het grondwater je kelder binnen sijpelt, heb je drie mogelijke drainagesystemen. Randdrainage pas je toe wanneer het water via de kimnaden tussen vloer en muur je kelder binnenkomt. Vloerdrainage kies je wanneer water via je poreuze vloer naar boven komt. Tot slot kies je voor wanddrainage als het water via de muren naar binnenkomt. Wanddrainage wordt steeds gecombineerd met vloerdrainage.

Kelderdrainage is vrij duur, aangezien het ingrijpende werken zijn. Gelukkig kan je in aanmerking komen voor premies van de Vlaamse Overheid indien je voldoet aan verschillende voorwaarden. Indien je geluk hebt, kan je ook premies krijgen bij je gemeente.

Hoe dan ook moet je in eerste instantie proberen je totale kostprijs zo laag mogelijk te houden. Het is daarom niet onverstandig om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten, en te vergelijken. Hierdoor weet je ongeveer welke prijs schappelijk is, en welke specialist veel te duur is.

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Premies voor vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen